Tuesday, 19 November 2013

Senaman Untuk Ibu Hamil

Terdapat ibu-ibu yang menghentikan sebarang aktiviti senaman yang di lakukan sebelum hamil, ini adalah satu tindakan yang salah. Waktu kehamilan bukanlah bermakna ibu-ibu tidak perlu melakukan sebarang aktiviti senaman. Walaupun para doktor mungkin akan menasihatkan ibu-ibu untuk menghindari sebarang pergerakan lasak kerana dikhuatiti akan menjejaskan kandungan, tidak salah sekiranya ibu-ibu melakukan senaman khas untuk ibu hamil.

Senaman khas untuk ibu hamil perlu memiliki ciri-ciri berikut :
1) Tidak mempunyai regangan yang melampau kerana dikhuatiri boleh menjejaskan bayi
2) Tidak melibatkan sebarang aktiviti yang melompat atau memberi gegaran kuat pada kandungan
3) Tidak menjadikan ibu mengalami kepenatan yang melampau
4) Cukup untuk menjadikan ibu cergas dan berpeluh.

Ibu yang cergas adalah ibu yang sihat dan gembira! Ini adalah kerana senaman dapat membantu mengurangkan stress kepada ibu, sekaligus memberikan ibu ketenangan emosi. Senaman juga dapat membantu ibu-ibu semasa proses kelahiran. Apabila ibu bertenaga dan cergas, proses kelahiran dapat dilakukan dengan mudah.


Photo: Waktu kehamilan bukanlah bermakna ibu-ibu tidak perlu melakukan sebarang aktiviti senaman. Walaupun para doktor mungkin akan menasihatkan ibu-ibu untuk menghindari sebarang pergerakan lasak kerana dikhuatiti akan menjejaskan kandungan, tidak salah sekiranya ibu-ibu melakukan senaman khas untuk ibu hamil.

Ibu yang cergas adalah ibu yang sihat dan gembira! Senaman juga dapat membantu ibu-ibu semasa proses kelahiran. Apabila ibu bertenaga dan cergas, proses kelahiran dapat dilakukan dengan mudah.

sumber gambar : mommydaddy.co.za
Proses kelahiran merupakan satu aktiviti yang memerlukan tenaga dan ianya akan lebih mudah sekiranya seseorang ibu itu cergas. Senaman juga dapat membantu menyelesaikan masalah ibu-ibu mengandung yang sering mengalami sakit belakang dan kekejangan kaki.

Bagi masalah kekejangan kaki, ibu-ibu mengandung boleh amalkan pengambilan Ostematrix dan untuk membantu memberi tenaga semasa melahirkan boleh amalkan pengambilan ESP semasa tempoh kehamilan.

Selain senaman, pemakanan seimbang juga perlu bagi memastikan kesihatan ibu dan keperluan nutrien bagi ibu dan bayi terjamin. 

Hubungi segera untuk harga super special!!
Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)
SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658
Email : kedai.vitamin@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...